Translate

2015. április 19., vasárnap

ŐSI SZAVAINK : A GYŰSZŰ





GYŰSZŰ


A GYŰSZŰ talán az egyik olyan ősi szó a Magyar nyelvben , melynek eredete visszanyúlik a távoli múltba . A eredeti jelentése edény / kosár lehetett . A szó megtalálható volt az ókori Mezopotámiai Sumer nyelvben és a Kaliforniai Penutian nyelvekben . A Sumer " (dug)s̃ab " szó jelentése " edény ( pot / poil / vessel ) " . A hangtanilag és jelentésileg  hasonló Sumer " dusu " jelentése ( to carry of basket ) .
A hangtani módosulások figyelembevételével a Sumer  " dusu " és " (dug)s̃ab " szavakban felismerhetővé válik a mai Magyar gyűszű szó „ gysz (
gʲs)” gyöke . A Sumer " (dug)s̃ab „ szónak a szó közép "g " és a szó végi 
" b "hangok elhagyásával marad a „dus̃a „  "ds̃" > "gysz (gʲs) " gyök , mely megegyezik a szintén Sumer " dusu " 
( to carry of basket ) szó gyökével . Az idők távlatában a „ d „ hang a mai Magyar nyelvben " gy (gʲ)" hanggá módosult .
Továbbá ,
ha figyelmesen megnézzük a Sumer „ dusu / (dug)s̃ab „ szavakat könnyen megtaláljuk és felismerhetővé válik a kapcsolat , az azonosság a Kaliforniai Plains Miwok . :" ta.sa " csésze / bögre , a Southern Sierra Miwok . : " ta.so-nt " csésze / bögre  és a Wintu : "dawsap " kosár „ szavakkal .
A Sumer "dusu / dug-s̃ab " szóban megtalálható a " ds / ds̃ " Magyar "dsz " > mai Magyar " gysz (
gʲ)"gyök . 
Ez a gyök szintén ott van a Kaliforniai Wintu "dawsap " kosár „ szóban és a Plains Miwok " ta.sa " és a Southern Sierra Miwok nyelv " ta.so-nt " csésze / bögre „ szóban . 
Palins Miwok és Southern Serra Miwok " ts " > Sumer " ds / d " = Magyar "gysz (gʲ)" , vagy a Kaliforniai Penutian " t  " > Sumer " d  " >  Magyar " gy (gʲ)"
 A " t " hang hangtanilag azonos a " d " hanggal és a " d " módosult " gy (gʲ)"hanggá
s̃>s = sz 


Neolothic Europa
 
Danubian kultúra Europa

Nincsenek megjegyzések: