Translate

2015. március 21., szombat

GUARANI LEGENDA - AZ ANAHI VIRÁG






GUARANI LEGENDA - AZ ANAHI VIRÁG



Hosszú ideig a Guarani törzs a Parana folyó partjainál lakott .
A törzs vezetőjét minden indián tisztelte . A főnöknek volt egy lánya , akinek a szépsége mindenki elbűvölt . A lányt neve Anahi volt , amely Guarani nyelven  „ az édes hangú „ . Gyönyörű hanggal volt felruházva , amivel elbűvölte a törzset minden napnyugtakor .
Az indián hercegnő énekelt nosztalgikus és titokzatos törzsi dalokat , beszélt az eredményekről és győzelmekről , a Földanya és népe isteneinek a szeretetéről  .
Egy nap a béke véget ért a békés földön . Megérkeztek a fehér emberek , a Spanyol konkvisztádorok  a megszálló csapatokkal . Az indiánok harcba léptek . A Spanyol konkvisztádorok megölve sokakat közöttük a főnököt . A gyerekeket és nőket foglyoknak hurcolták el . Egy kis csoport nő és gyermek Anahi vezetésével elmenekült .
Anahit elvakította a fájdalom és megfogadta , hogy bosszút áll apja haláláért .
Egy holdtalan éjszakán belépett a Spanyolok táborába és megölte az őrszemet , majd a Spanyol kapitányt .
Anahit letartóztatták és egy gyors katonai tárgyalás után tűz általi halálra ítélik .
A katonák egy fa törzséhez kötötték ki . Anahi bátran viselkedett , amikor a hóhérok meggyújtották a tűzet ő énekelte a népe dalait és dicsérte az isteneket .
A lángok közepén találta magát és amikor már teste kezdett hamuvá válni egy csoda történt : ahogy a lángok égtek a  tűz véres lett Anahi teste egy szép virággá alakult át . Azon a helyen ahol az áldozat állt a fatörzs kiterjesztette karjait tele piros vérvörös virágokkal .
A katonák megijedtek nem tudták elhinni , amit a szemük látott és elmenekültek .
 


Anahi virág  ( Ceibo )

 



Nincsenek megjegyzések: