Translate

2015. február 26., csütörtök

KARIRI ( CARIRI ) NÉPEK - A KARIRI SZÖVETSÉG




A Karirik az úgynevezett északkeleti sertão régióban élnek . A Kariri szó jelentése Tupi nyelven „ csendes „ . Ezek az indiánok ismertek voltak  Tapuias néven . Ezt a nevet adták azoknak a  nomád népeknek , akiknek általában nem volt közvetlen nyelvi kapcsolatuk a Tupi nyelvekkel ( Tabajaras, Potiguaras … ) .
A Kariri törzsek fő nyelvi ága a középső és az alsó São Francisco folyó területén Paraiba , Rio Grande do Norte és Ceará államokban .. A legtöbb nyelv kihalt . A Kariri mellett több elszigetelt nyelv van a régióban (Yathê , Xukuru , Pankararu , Proká , Xoko stb.) . Történelmileg a régióban denominált generikus Tapuias bennszülött csoportokat össze lehet kötni Makro-Je nyelvi törzzsel .
A Kariri nyelvek 20. század közepén kihaltak .
A most megközelítőleg 4.000 fős etnikum Portugál nyelven beszél bár kevesen ismernek mondatokat és a gyógynövények neveit az ősi Kariri nyelven .
Rövid nyelvtani leírások vannak a Kipeá és Dzubukuá , és szólisták  a Kamurú és a Sabujá nyelvekről .

1. Dzubukuá : ( Paraiba állam , Rio San Francisco folyó )
2. Kipea ( Quiriris ,vagy Kiriri) : ( Bahia állam , Itapicuru medence )
3. Camuru ( Cariri ) : ( Paraiba állam )
4. Sapuiá : ( Bahia állam , Paraguaçu medence )



Kariri törzsek : Cariris , Carius , Chocos és Paratios , Camoios ( Curinaios ) , Cratius , Bodopitas ( Fasgundes ) , Bultrins , Icos , Inhamuns …


A Kariri nép a kilencedik és a tizedik században érkezett a Tocantins folyó vidékéről a mai
dél Ceará állam területére termőföldet keresve . A természeti erőforrások a régióban a különböző élelmiszerek például a macaúba , babassu , piqui és guava  többek között biztosították  számukra az egyszerű , primitív életet .
A településeik mellett  maniókát , kukoricát és gyapotot termeltek  .
 A gazdag erdőkben és folyókban a vadászat és a halászat tette a környezetet egy igazi trópusi paradicsommá , ahol a családjaikkal békében éltek a fehérek megérkezéséig .


Brazília felfedezése után az őshonos népek életmódja megváltozott . A fehér emberek a maguk módján akarták kormányozni területet , az indiánokat rabszolgamunkára kényszerítették , megpróbálták megszelídíteni őket és valamilyen módon a kereszténységre tanítani  (katekézis) , amely hátráltatta a sajátos kultúrájukat megőrizni .
A bennszülött törzsek az északkeleti régióban 1683-ban szövetségre léptek létrehozták  a

Kariri Szövetséget , hogy visszaszerezze az ősi földjeiket , amit a Portugál gazdák vettek el az indiánoktól .
A Karirik először elfoglalták Rio Grande do Norte tartományt , kiutasították a Portugál mezőgazdasági termelőket az őshonos területekről  majd Paraiba államba vándoroltak ahol  Piancó városánál sikeresen megütköztek a helyi lakossággal  és végül Ceará államban
 elfoglalták a Jaguaribe völgyet .
A Brazíliai Manuel de  Ressurreição főkormányzó attól tartva , hogy a felkelés tovább terjed segítséget kért a São Pauló-i bandeirantestől és São Vicente-től hogy próbálják megszelídíteni őket . Azonban ez a kezdeményezés csak tovább súlyosbította a konfliktust .
A Karirik Ceará államban további területeket foglaltak el és támogatást kaptak más törzsektől . Csatlakozott a törzsszövetséghez az Anacés , Jaguaribaras , Acriús , Canindés , Jenipapos , Tremembés és Biacus  törzsek . A Cearái konfliktus bizonyult a legvéresebbnek . Körülbelül 200 ember halt meg Aquiraz városnál . A Portugálokat feldühítette a Kariri szövetség sikerei .
 1713-ban João Barros de Braga ezredes Piauí államon keresztül egy expedíciót indított a Jaguaribe völgybe  .
 A bennszülött embereket nemtől és kortól függetlenül megölték mert azt akarták  , hogy biztos legyen a győzelem .
A kormánynak 1692.ben hosszú és sok vérontás árán sikerült felszámolnia a Kariri szövetséget .




http://www.infoescola.com/historia-do-brasil/confederacao-dos-cariris/

http://www.portodosauipe.com.br/comentarios.html

http://www.cerescaico.ufrn.br/mneme/anais/st_trab_pdf/pdf_st2/adriana_kraisch_st2.pdf


 













.



 



Nincsenek megjegyzések: