Translate

2014. december 20., szombat

ZAPARO NYELVEK






Az ősi  Zaparo nyelveket Peru és Ecuador határvidékén a Curaray és a Bobonaza ,  a Tigre és a Conambo folyók vízgyűjtő területein beszélték és részben beszélik mai is .
Az 1941 évi  Peru és Ecuador közötti háború után az őshonos nemzetségek két ország területére lettek osztva .
Az ősi Zaparo nyelvi terület szinte a teljes Orellana tartomány felületén volt  . A Zaparok szomszédai északon a Huaorani népek , délen  az Achuarok .
Reeve (1988 ) azt állítja, hogy a Zaparo nyelvcsalád csoportjai : a Gaye , Semigaye, Zaparo, Andoas , Abijira , Iquitos és a Cahuarana .

Főbb csoportjai :
A. Záparo ( Zapara vagy Kayapwe )
B. Iquito-Cahuarana (Amacacore, Hamacore, Quiturran, Puca-Uma)
1.Iquito (Iquita , Ikita)
2.Cahuarana (Cahuarano vagy Maracano)
C. Arabela-Andoa (Chiripuno, Shimigae, Gae, Simigae, Gaye)
     1.Arabela ( Chiripuno )
     2.Andoa
      - Andoa
      - Shimigae
      - Gae

Néhány más további nyelv is feltételesen ide tartozik pl. Taushiro és az Omurano ( Stark 1985 és Wise 1999 ) .
 
A Zaparo csoport az egyike volt a legnépesebb őshonos csoportoknak kelet-Amazóniában és úgy gondolják , hogy a nyelveket valószínű több mint 100.000 ember beszélte .
Az első kapcsolat a Zápara etnikummal 1667-ben történt (Reeve 1988).
Osculati becslése szerint 1855-ben az etnikum  20.000 emberből állt  . Háromnegyed évszázaddal később már mintegy 1000 fős csoportra csökkent  a létszám (Tessman 1930) .
A Zaparok Ecuador Pastaza tartományában a Curaray és a Bobonaza folyók vidékein , valamint Andrade (2001) és Juncosa szerint  (2000) a Zápara  közösségek élnek a Curaray , Conambo (Llanchamacocha , Witsauke és Jandiayacu , Masaraka és Mazaramu , Aremanu) , valamint a  Pinduyacu River  , a Torimbo és Balsaura folyók mellet
(Cuyacocha és Akamaro)  .
A Zápara közösségek megtalálhatóak Peruban  Loreto és Maynas tartományokban , Loreto régióban .
A huszadik század elején a rabszolgaság , a betegségek és a gumi láz , valamint konfliktusok és háborúk a régióban  a más bennszülött csoportokkal okozta , hogy a nemzetség  a kihalás szélére csökkent  . Tény , hogy sok néprajzi írást az Ecuadori őslakos populációkról leállították .
Nem kétséges, hogy a járványok és a gumi láz okozta a legnagyobb népirtást Amazónia ismert történetében . A Zaparo és más falvakat elpusztították  , és megtizedelték .
A hanyag kormányok nem sokat , avagy szinte semmit nem tettek , hogy megállítsák a tragédiát .
Voltak olyan esetek , hogy a nők inkább megölték a gyermekeiket mintsem akarták látni őket később a gumi bárók rabszolgáinak .
Sok férfi egyszerűen elmenekült a hegyekbe és elmentek meghalni a függőágyaikba ,  belefáradtak küzdeni az életért .
Az Ecuadorban élő Zaparok létszáma mintegy 170 ember , felnőttek és gyerekek .
Ma a domináns beszélt nyelv a Kichwa ezt beszélik az összes Zápara falvakban  . Összesen 5 fő (idősek) , akik beszélik vagy értik az ősi  Zápara nyelvet , amely valószínű , hogy el fog tűnni  a következő évtizedben . Kimondatlan, de az idős Zaparok újra találkoznak és most egy projekt végrehajtásában újjáélesztik a Zápara nyelvet , melyben az idősebbek tanítják a gyermekeket és a fiatalokat . Ma15 gyermek már beszél és énekel az ősi Zapara nyelven .
Érdemes megjegyezni, hogy néhány Zápara kulturális vonás túlélte az  Achuar és Quichua kulturális nyomást , mint a tradicionális fazekasság , a tervezői szimbolizmus , a kosárfonás ,
a zene és egyéb megjelenések ezeknek az embereknek a mindennapi életében .
A Zápara nemzet küzd , hogy megőrizze a hagyományos ősi  a kultúrát és életmódot . Ők távoztak az erdei erőforrásoktól , egy az ősi élet kezelése , ami Amazónia fenntarthatóságának a 
garantálása .


Az Iquito néphez 1925-ben még 1000 ember tartozott , a huszonegyedik század elejére ez már 350 főre csökkent amiből anyanyelvi szinten beszélő 22-26 fő .

A Cahuarana ( Maracano ) nép Tessman ( 1930 )  becslése szerint 1000 fő lehetett .
Solis ( 1987 ) ls Gordon ( 2005 ) mindketten a Cahuarano nyelvet beszélők  létszámát
1976-ban 5 főben határozták meg . A Cahuarano nyelv kihalt a Spanyol vette át a helyét .

Az Andoa nép eredete visszamegy három különálló eredeti csoportba : Andoa, Shimigae és Gae  . A csoportok  között kevés kulturális és nyelvi különbségek léteztek . Az ősi Andoa nyelvet beszélik , vagy beszélték  a Perui Amazonas vidékén ,  Loreto régió , Alto Amazonas tartomány , Pastaza kerületében az azonos nevű folyó mellett, közel az  Ecuadori határhoz .
A beszélők száma Solis (1987) becslése szerint 1975-ben 5 beszélő volt az etnikai csoport megmaradt tagjaiból , amelyet 1950-ben a mintegy150 ember által  beszélt Pastaza Kecsua dialektusban  . Wise (1999) számítása szerint az  etnikum 150 - 200 fő ,  Gordon ( 2005 ) egyetért a számokkal és mindketten állítják , hogy a nyelv 1993-ban  kihalt .

Az Arabela nyelv vagy Chiripuno a legnagyobb beszélői létszámmal rendelkező nép a Záparo nyelvcsaládban .
Gordon ( 2005 ) szerint 1948-ban az Arabela etnikum az első alkalommal amikor felvették a kapcsolatot az azonos nevű Arabela folyő mellett élt . A nyelv veszélyben van , bár a beszélők számát  életben lehetne tartani és  jelentős számú felnőtt megérti , de nem beszéli  és a második nyelv (Kecsua és Spanyol) vált uralkodóvá.
Az Arabela etnikum 300 személyből  áll ebből az Arabela nyelven beszélők száma a fele .

Nincsenek megjegyzések: